Jak předcházet plýtvání potravinami ve školních jídelnách

Zveme vedení a učitele v mateřských a základních školách, vedoucí a pracovníky školních jídelen, zřizovatele škol, MAS, tvůrce politik a další, na online konferenci.
 

Kdy: pondělí 27. listopadu 2023, od 15.00 do 17:30 hodin


Kde: online prostřednictvím aplikace ZOOM 


Proč toto téma: Plýtvání potravinami je zásadní problém, který nás stojí miliardy korun ročně. V českých školních jídelnách se ročně nedojí a vyhodí 48 000 tun pokrmů. Je to přibližně 120 gramů na dítě denně. Přitom v některých evropských zemích je to násobně méně. Jak je to možné? A co s tím můžeme dělat?


Proč bych se měl účastnit: dozvíte se aktuální údaje o plýtvání v českých, slovenských a dalších evropských zemích, představíme vám možnosti, jak plýtvání omezit, jak žáky vzdělávat o problematice, jak zbytky využívat na tvorbu kompostu nebo jak nedojedené pokrmy darovat potřebným. Na příkladech ze škol ukážeme, že s plýtváním lze něco dělat, dozvíte se konkrétní návody, jak na to.
Cena: zdarma pro Skutečně zdravé školy, ostatní 1 000 Kč za neomezený počet účastníků školy
Chci se registrovat: na konferenci se registrujte vyplněním tohoto formuláře.  

Program online konference 
15:00 – 15:05 Uvítání účastníků, Tom Václavík, Skutečně zdravá škola, z.s.
15:05 – 15:15 Kolik jídla a proč se v českých a evropských školních jídelnách vyhazuje? Tom Václavík, Skutečně zdravá škola
15:15 – 15:20  Kolik jídla se nedojídá a vyhazuje ve slovenských školních jídelnách – výsledky průzkumu, Eva Blaho, Skutočně zdravá škola
15:20 – 15:35  Miluji jídlo, neplýtvám – výzva pro školy na snižování plýtvání, návod na audit plýtvání v jídelně, Zdeňka Trummová, lektorka, Skutečně zdravá škola
15:35 – 15:55  Jak využít zbytky z jídelny a kuchyně hospodárně díky elektrickým kompostérům – ušetříme za odvoz a vytvoříme kompost na zahradu, Kristýna Mrkvičková – expertka na kompostování, Kokoza
15:55 – 16:15  Problematika darování zbylých hotových pokrmů ze školních jídelen a podrobné měření potravinového odpadu v ZŠ v Praze,  Denisa Rybářová a Anna Strejcová ze Zachraň jídlo
16:15 – 17:30  Příklady z praxe škol:

  • Audit zbytků ze školní jídelny, Ivana Karlová, pedagog, Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
  • Audit zbytků ze školní jídelny, Hana Halodová, Základní škola Ludgeřovice
  • Nejsme plejtváci - vzdělávací aktivity s dětmi v mateřské škole, Markéta Brunclíková, učitelka, Základní a mateřská škola Petrovice
  • Komunikace jako prevence plýtvání, Filip Drgoň, vedoucí provozu kuchyně, Základní a Mateřská škola Magic Hill, Říčany u Prahy