Pozvánka na seminář Jak se připravit na nový spotřební koš krok za krokem

Od 1. září 2025 vstoupila v účinnost novela vyhlášky o školním stravování, která mění pohled na spotřební koš. Už nejde jen o množství potravin, ale nově i o jejich kvalitu, pestrost jídelníčku a nutriční vyváženost každého jednotlivého jídla.

Dovolte nám pozvat Vás na metodický seminář k příloze č. 1 novely vyhlášky o školním stravování. Seminář je připraven ve spolupráci Ministerstva školství, mládeže
a tělovýchovy, Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu, Krajského úřadu Jihomoravského kraje a hygienické služby
.

Datum 7.10., 8.10., 9.10.2025

Čas                        9:00 h – 14:00 h

Místo                    KÚ Jihomoravského kraje, Cejl 73, Brno, aula 1. patro

 

Od 1. září 2025 vstoupila v účinnost novela vyhlášky o školním stravování, která mění pohled na spotřební koš. Už nejde jen o množství potravin, ale nově i o jejich kvalitu, pestrost jídelníčku a nutriční vyváženost každého jednotlivého jídla.

Tím, co to znamená pro školní jídelny v praxi, vás srozumitelně provedou autoři spotřebního koše. Na příkladech vysvětlí jednotlivé principy a jejich souvislosti. Dostanete tak garantované informace pro správnou aplikaci v praxi, aby byl přechod na nový spotřební koš pozvolný pro vás i děti. Seminář bude veden v maximální míře tak, aby poskytl ucelené návody, inspiraci a tipy. Seminář se shoduje s připravovanou detailní metodikou, kterou spolu s autory připravovali i vedoucí pilotních školních jídelen, spolupracující metodici školního stravování, hygienici a ambasadoři z řad profesionálních kuchařů.

Pokud se řídíte Nutričním doporučením ke spotřebnímu koši, jistě již nyní řadu věcí, které nové výživové normy přinášejí, v praxi děláte.

Jinde bude potřeba menší úprava. Je možné, že některým změnám budete chtít ve svých provozech věnovat více času. Chceme Vás ujistit, že novela nepožaduje přípravu stravy dle zcela nových receptur, na které Vaši strávníci nejsou zvyklí, nebo používání zcela nových surovin. Nijak neomezuje oblíbené či tradiční pokrmy. Naopak, správný krok je zachovat oblíbené, tradiční pokrmy a tam, kde to dává smysl, zvýšit nutriční hodnotu. Společně se můžeme inspirovat, jak na to.

Vzhledem k nové skupině Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny ve spotřebním koši bude tomuto tématu věnována pozornost a na základě zkušeností kuchařů ze školních jídelen a ambasadorů vám budou představeny tzv. sázky na jistotu, jak zařadit tyto potraviny, aby dětem chutnaly, třeba právě do oblíbených pokrmů.

Upozorníme, jaké mýty kolují nejen o potravinách, ale i o novém SK a jak se správně
v informacích vyznat. V průběhu roku budou zajisté školit i komerční subjekty a je zcela na Vás, jaká školení zvolíte. Chtěli bychom Vám naším školením položit základ, který dále můžete rozvíjet.

Prostor bude pro diskusi, ale i vzájemnou inspiraci.

 

Registrujte se včas, prosím zde:                                                                                                     

https://forms.gle/iqj5HVFLe3MfNYNZA

Organizační poznámky:

V prostorách budovy je omezená možnost občerstvení.

K dispozici je 1 „pítko“ na vodu, 1 nápojový automat
a 1 potravinový automat. Do prostor auly není možné vnášet nápoje a potraviny.