Úspěch žáků střední školy Slavkov - Austerlitz v národním kole kuchařské soutěže
Zástupci školy zvítězili v národním kole prestižní soutězě Trophée Mille 2024.
V letošním roce jsme se znovu přihlásili do prestižní soutěže Trophée Mille, soutěže, kterou pořádá michelinský šéfkuchař Philippe Mille, držitel dvou michelinských hvězd. Náš dvoučlenný smíšený tým jsme sestavili ve složení Yaroslava Kelemen a David Konečný. V národním kole jsme postoupili mezi nejlepších šest týmů z celé ČR. Vítěz národního kola pak postupuje do mezinárodního finále ve Francii. Znovu byly zadány povinné suroviny a nebyly snadné. Byl to sumeček africký, podmáslí, brambory Val Red a med. Suroviny z lokálních farem a jejich kombinace byla velkou výzvou.
Soutěžním úkolem byla příprava šesti porcí moderního pokrmu za použití povinných surovin a dezertu. Na jejich přípravu byl časový limit dvou hodin. Po postupu do finále nás čekal intenzivní trénink a hlavně souhra týmu, kde je důležitá spolupráce a komunikace. Hlavně u dezertu jsme měli dva komponenty, které musely být udělány s naprostou precizností.
A pak to přišlo, balení všech surovin a vybavení a náš odjezd na soutěž do Jihlavy. Prostředí Cityparku v Jihlavě poskytlo opět fantastické prostředí pro tak prestižní soutěž, všechny týmy perfektně připravené a plné nadšení. Náš tým měl vylosované předposlední soutěžní pozici, a tak jsme měli čas pozorovat soupeře a přemýšlet, jak vše nejlépe rozmístit. Pak nastal náš čas. Čas na precizní práci, kterou jsme tak pečlivě trénovali. Po odstartování soutěžního času se náš tým vrhnul do vaření.
Začátek se moc nepovedl, chvilku trvalo, než se tým dostal do klidu a začal pracovat podle nacvičeného harmonogramu. Poctivá příprava se vyplatila a hlavní pokrm i dezert tým stihl připravit v časovém limitu. Nicméně jsme svázaní trémou a neuvěřitelnou atmosférou věděli o několika chybách. Před vyhlášením výsledků jsme ještě dostali zpětnou vazbu od poroty.
S týmem jsme netrpělivě čekali na vyhlášení výsledků. A nakonec to přišlo. Stáli jsme na pódiu vedle poroty složené z naší kuchařské špičky a drželi pohár za fantastické první místo! Jedeme tak reprezentovat naši školu a Českou republiku do francouzské Remeše na mezinárodní finále.
Děkuji za pomoc a společnou tvorbu dezertu kolegyni cukrářce Lucii Hromkové.
Také děkuji za dlouhodobou podporu naší paní ředitelky Vladislavy Kulhánkové. Díky této podpoře můžeme dosahovat takových výsledků.
Robert Škvarek, učitel odborného výcviku