Další úspěch studentů SŠ Slavkov - Austerlitz na gastro soutěži ve Francii

Zážitky z finále Trophée Mille v Remeši.

Po výhře 2. 11. 2024 národního kola soutěže Trophée Mille v Jihlavě nás čekal nelehký úkol v podobě přípravy na 14. roční finále ve francouzské Remeši. Pro finále byl hlavní a povinnou surovinou pro slaný chod pstruh a celer, pro sladký chod pak jablko a olej z vlašských ořechů. Pro slaný chod, který reprezentoval Českou republiku, jsme tak se samozřejmostí hledali inspiraci v kořenech naší gastronomie, a to  receptech Magdaleny Dobromily Rettigové. Pro dezert jsme si opět přizvali ke spolupráci kolegyni Lucii Hromkovou. Věděli jsme, že naše společné nadšení přinese opět skvělé nápady. Po pár dnech byl hlavní náčrt pokrmů připraven. U slaného pokrmu jsme přidali jako další dominantní surovinu raky.

Pstruh, rak, celer - pstruh připravený sous-vide marinovaný ponzu a koriandrem s rybí fáší imitující kůži pstruha. Omáčka z říčních raků s koňakem. Pyré z celeru a pečeného fenyklu. Kroketa z mrkvového těsta, plněná cevichem ze pstruha. Křupavý košíček s tatarákem z marinované kořenové zeleniny.

U dezertu to pak bylo v podobě makadamových ořechů, kardamom a vanilka.

Jablko, makadamové ořechy, kardamom, olej z vlašských ořechů - řez z pálené hmoty s jablečným mousse, crémeux z makadamových ořechů, jablečný insert, makadamová pasta. Jogurtová čokoláda s jablečným gelem, kakaový crumble, vanilková zmrzlina a jablečná pěna.

Pak přišel čas na přípravu týmu a ladění poměrů surovin a chutí jednotlivých komponentů. Nejtvrdší a nejnáročnější bylo posledních 14 dní před odjezdem na samotné finále. Jen samotná příprava surovin a vybavení zabrala bezmála pět hodin. Přišel den odjezdu, suroviny a vybavení odjelo autem na 1 200 km dlouhou cestu a tým samotný se vypravil na letiště v Praze na přímý let do Paříže. Po příletu proběhlo slavnostní uvítání všech 11 týmů z celé Evropy a zahájení soutěže. Vítal nás přímo michelinský šéfkuchař Philippe Mille. Užili jsme si krátký večerní program a pak rychle spát a připravit se na brzký ranní odjezd přímo do kongresové haly v Remeši kde soutěž probíhá. Po příjezdu na soutěž nás čekala prohlídka soutěžích boxů, porada týmu co a jak rozmístit pro náš soutěžní čas. Jako nejtěžší se jevilo se dělit o jeden konvektomat se španělským týmem. Přišel náš soutěžní čas a byli jsme vpuštěni na krátkou přípravu pracoviště a vybavení. Porota odstartovala čas a na přípravu  po 4 porcích slaného a sladkého pokrmu jsme měli celkem 3 hodiny. Od prvního okamžiku bylo cítit, jak prestižní soutěž to pro všechny je, zároveň i krásným svátkem gastronomie. Atmosféra v hale byla neskutečná a přitom uvolněná. Tým od začátku pracoval naprosto precizně. Nervozita byla cítit a tu jsem se coby trenér snažil snížit, pro případné komplikace byla přítomná i kolegyně cukrářka pro případné postřehy a konzultace. Ke konci přípravy slaného pokrmu byla nervozita už velká, ale tým to zvládl a vše vydal včas. Následovalo dokončování dezertu, kde vše klapalo bez chyb a už v uvolněné atmosféře. Také dezert byl vydán v časovém limitu porotě a mohli jsme jít svou práci porotě představit. Pak už vydechnout a čekat na vyhlášení výsledků. Po krátkém odpoledním programu jsme se přemístili do kongresového sálu na vyhlášení výsledků. Nejdříve proběhlo slavnostní zahájení a uvítání všech týmů a proslov zakladatele soutěže Phillipa Milleho.

Pak už následovalo očekávané vyhlašování výsledků. Bylo to napínavé. Cenu za týmovou spolupráci získala Francie a přišlo napětí, kdo obsadí třetí bronzovou příčku. Třetí místo obsadil tým z Ukrajiny a my netrpělivě tak vyhlíželi další pozice. Přišlo na řadu vyhlášení druhé stříbrné příčky. Jeden z členů poroty otevírá obálku a hlásí „Deuxième place – République Tchèque!“ Nával emocí a radosti byl obrovský, je to historický okamžik pro naši republiku a školu. Jsme první škola u nás, která stanula na stupni vítězů.

Děkujme s Lucií Hromkovou našemu týmu a všem, kteří nás podporovali!

 

Robert Škvarek

učitel odborného výcviku